School: School of Business

Banking, Accounting and Finance – Joint Degree with the Hellenic Open University

Academic year

2022-2023
Taught Language: Greek

Course Summary

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Τραπεζική, Λογιστική και Χρηματοοικονομική προσφέρεται από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π) και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (Κοινό/Διαπανεπιστημιακό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών, Joint Degree).

Το πρόγραμμα προσφέρει ευρείες θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις στον τραπεζικό, τον λογιστικό, καθώς και τον χρηματοοικονομικό τομέα και στοχεύει στην ανάπτυξη της στρατηγικής σκέψης και των δεξιοτήτων ενός κριτικού πνεύματος. Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία μιας νέας γενιάς διευθυντικών στελεχών, ικανών να αναλύουν τις εταιρικές προκλήσεις και ευκαιρίες, και συγχρόνως να διαμορφώνουν και να υλοποιούν καινοτόμες και αποτελεσματικές επιχειρηματικές πολιτικές και στρατηγικές σ’ ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Τραπεζική, Λογιστική και Χρηματοοικονομική ακολουθεί υψηλά διεθνή ακαδημαϊκά πρότυπα, χωρίς να χάνει τον πρακτικό επαγγελματικό του προσανατολισμό, και ολοκληρώνεται μέσα σ’ ένα ευέλικτο χρονικό διάστημα 24-60 μηνών. Η ομαδική δουλειά και οι εργασίες που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του προγράμματος βοηθούν στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων που χρειάζονται για να δημιουργηθεί ένα ηγετικό στέλεχος του χρηματοπιστωτικού τομέα, των λογιστικών επιχειρήσεων, των εταιρειών παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, κοκ.

Τα μαθήματα προσφέρονται μέσω της Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ενδιαφερόμενους οι οποίοι επιδιώκουν να επιταχύνουν την εξέλιξη της τρέχουσας θέσης εργασίας τους, ή αναζητούν να αλλάξουν θέση ή χώρο εργασίας, καθώς και σε ενδιαφερόμενους που επιθυμούν να αποκτήσουν τα κατάλληλα χρηματοοικονομικά εργαλεία για να υλοποιήσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια.

Για το σκοπό της προσφοράς διεθνώς του ανωτέρου Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών, τα δύο Πανεπιστήμια και συγκεκριμένα η Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του ΕΑΠ και το τμήμα Λογιστικής της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, στο γνωστικό αντικείμενο των οποίων εμπίπτει το προσφερόμενο ΠΜΣ, δεσμεύονται να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τα μέσα που διαθέτουν σε φοιτητές, διδακτικό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό αλλά και σε υλικοτεχνική υποδομή.

Κριτήρια Εισδοχής

Οι Προϋποθέσεις Εισαγωγής του προγράμματος είναι οι ακόλουθες:

  • Αίτηση εισδοχής υπογεγραμμένη
  • Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα
  • Αντίγραφο πτυχίου πρώτου κύκλου σπουδών (180-240 ECTS credits)
  • Αναλυτική βαθμολογία στην οποία αναγράφεται και ο βαθμός του πτυχίου
  • Πιστοποιητικό γνώσης της Αγγλικής γλώσσας – αφορά όσους έχουν παρακολουθήσει πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών σε γλώσσα άλλη από την Αγγλική. Απαιτείται επίπεδο γνώσης τουλάχιστον Β2, σύμφωνα με το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες (Common European Framework of Reference for Languages)
  • Αντίγραφο Δελτίου Ταυτότητας ή Διαβατηρίου
  • Πρόσφατη ηλεκτρονική φωτογραφία

Γίνονται δεκτοί:

Πτυχιούχοι ελληνικών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ καθώς και πτυχιούχοι Πανεπιστημίων και ΤΕΙ χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χωρών εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για την παρακολούθηση του ΠΜΣ είναι απαραίτητη, επιπλέον της γλώσσας διδασκαλίας, η επάρκεια γνώσης της Αγγλικής γλώσσας, επιπέδου τουλάχιστον Β2.

Σημείωση:

Όπου στα προηγούμενα γίνεται αναφορά σε:

α. Πτυχιούχους Τμημάτων Πανεπιστημίων ή Τ.Ε.Ι., εννοούνται οι πτυχιούχοι τμημάτων ελληνικών Πανεπιστημίων ή Τ.Ε.Ι. ή οι  έχοντες ισότιμους και αντίστοιχους τίτλους της αλλοδαπής αναγνωρισμένους από το ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. ή το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ή το Ι.Τ.Ε. αντίστοιχα ή οι κάτοχοι πρώτου κύκλου σπουδών των ως άνω τμημάτων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής*.

β. Πτυχιούχους Πανεπιστημίων ή Τ.Ε.Ι., εννοούνται οι πτυχιούχοι ελληνικών Πανεπιστημίων ή Τ.Ε.Ι., οι έχοντες ισότιμους τίτλους της αλλοδαπής αναγνωρισμένους από το ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. ή το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ή το Ι.Τ.Ε. αντίστοιχα ή οι κάτοχοι πρώτου κύκλου σπουδών ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής*.

Με τον όρο δε Πανεπιστήμια εννοούμε Πανεπιστημιακές Σχολές, Πολυτεχνεία και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

*Επισήμανση: Σύμφωνα με την παρ. 7, αρ. 34 του ν. 4485/2017 «Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών δεν απονέμεται σε φοιτητή του οποίου ο τίτλος σπουδών πρώτου κύκλου από ίδρυμα της αλλοδαπής δεν έχει αναγνωριστεί από το Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων  (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), σύμφωνα με το ν.3328/2005 (Α’80)

Career Prospects

Ο σκοπός του προγράμματος είναι να αναπτύξει την κουλτούρα και τις δεξιότητες που χρειάζονται, έτσι ώστε οι απόφοιτοί του να γίνουν ηγετικά στελέχη στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Αυτό επιτυγχάνεται με την προσφορά ενός ευρύτατου θεωρητικού και πρακτικού οπλοστασίου τραπεζικών, λογιστικών και χρηματοοικονομικών γνώσεων, καθώς και την ανάπτυξη στρατηγικής σκέψης και δεξιοτήτων κριτικού πνεύματος. Η επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού θα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια νέα γενιά διευθυντικών στελεχών, ικανών να αναλύουν τις εταιρικές προκλήσεις και ευκαιρίες και συγχρόνως να διαμορφώνουν και να υλοποιούν καινοτόμες και αποτελεσματικές επιχειρηματικές πολιτικές και στρατηγικές σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών έχει σχεδιαστεί για διευθυντικά στελέχη, που φιλοδοξούν να αποκτήσουν όλες τις απαιτούμενες τραπεζικές, λογιστικές και χρηματοοικονομικές γνώσεις και δεξιότητες, που χρειάζονται για μελλοντική επαγγελματική εξέλιξη και επιτυχία.

Modules

Section: A – Μαθήματα
Min. ECTS Credits: 120  Max. ECTS Credits: 120
Notes:
Course Code Course Title ECTS Credits
ΤΛΧ-51 Τραπεζική Διοίκηση 20
ΤΛΧ-52 Χρηματοοικονομική 20
ΤΛΧ-53 Λογιστική Ι 20
ΤΛΧ-54 Λογιστική ΙΙ 20
ΤΛΧ-ΔΕ Μεταπτυχιακή Εργασία 40

Assessment Method

1ο έτος σπουδών

ΤΛΧ51Β Διοίκηση Τραπεζικών Οργανισμών (Y, 20 ECTS)

ΤΛΧ53 Λογιστική Ι  (Y, 20 ECTS)

ΤΛΧ52Β Χρηματοοικονομική  (Y, 20 ECTS)

2ο έτος σπουδών

ΤΛΧ54 Λογιστική ΙΙ  (Y, 20 ECTS)

ΤΛΧΔΕ Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία (Y, 40 ECTS)

Οδηγίες δήλωσης ΘΕ

Μπορείτε να επιλέγετε από μία έως τρεις ΘΕ το έτος.

Οι ΘΕ πρέπει να επιλεγούν με την εξής σειρά: ΤΛΧ51Β, ΤΛΧ53, ΤΛΧ52Β, ΤΛΧ54 και τέλος τη διπλωματική εργασία.

Στο α’ έτος σπουδών, αν επιλέξετε μία ΘΕ αυτή πρέπει να είναι η ΤΛΧ51Β. Αν επιλέξετε δύο ΘΕ πρέπει να επιλέξετε τις ΘΕ ΤΛΧ51Β και ΤΛΧ53 ενώ επιθυμείτε να εγγραφείτε και σε τρίτη ΘΕ πρέπει να επιλέξετε και την ΤΛΧ52Β.

Στο β’ έτος σπουδών μπορείτε να επιλέξετε την ΤΛΧ54 παράλληλα με την εκπόνηση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας, υπό την προϋπόθεση η εξέταση/παρουσίαση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας να πραγματοποιείται μετά την επιτυχή ολοκλήρωση όλων των Θεματικών Ενοτήτων του Προγράμματος.

Κατά τη διαδικασία δήλωσης Θ.Ε. πρέπει να εξαντλούνται πρώτα οι Θ.Ε. προηγούμενου έτους και κατόπιν να αρχίζει η δήλωση Θ.Ε. επόμενου έτους.

Κατά την διάρκεια των σπουδών οι φοιτητές σε κάθε Θεματική Ενότητα πρέπει να εκπονήσουν τέσσερις γραπτές εργασίες, που αξιολογούνται από τον διδάσκοντα. Οι γραπτές εργασίες είναι υποχρεωτικές για όλους τους φοιτητές και πρέπει να υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας σε προκαθορισμένες ημερομηνίες, που αναφέρονται στο Χρονοδιάγραμμα Μελέτης & Γραπτών Εργασιών. Ο φοιτητής έχει το δικαίωμα να μην εκπονήσει μία γραπτή εργασία. Σε κάθε περίπτωση όμως, για να συμμετάσχει στις τελικές εξετάσεις πρέπει το άθροισμα των βαθμών των τριών Γραπτών Εργασιών να είναι 20 ή μεγαλύτερο.

Σε αντίθετη περίπτωση (μη εκπόνησης τριών εργασιών ή / και μη συγκέντρωσης 20 μονάδων), ο φοιτητής/ η φοιτήτρια δικαιούται να επαναλάβει την ίδια Θεματική Ενότητα τον επόμενο χρόνο, έχοντας όμως τις ίδιες εκπαιδευτικές και οικονομικές υποχρεώσεις. Ο μέσος όρος των βαθμών των ΓΕ (άθροισμα βαθμολογίας υποβληθείσες ΓΕ/ 4) συμμετέχει στη διαμόρφωση του τελικού βαθμού για τη ΘΕ κατά 30%, ενεργοποιείται δε μόνο σε περίπτωση επιτυχίας στις τελικές/επαναληπτικές εξετάσεις.

Διευκρινίζεται ότι για την ολοκλήρωση του προγράμματος σε δύο ακαδημαϊκά έτη θα πρέπει στο α’ έτος να επιλέξετε τρεις ΘΕ και στο β’ έτος την τελευταία ΘΕ παράλληλα με την εκπόνηση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας.

Για την απόκτηση του Μ.Δ.Ε. είναι υποχρεωτική η επιτυχής παρακολούθηση και των τεσσάρων Θ.Ε., καθώς και η επιτυχής ολοκλήρωση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας.

Με βάση την βαθμολογία των μαθημάτων υπολογίζεται ο μέσος βαθμός του ακαδημαϊκού έτους (GPA) ενός φοιτητή καθώς και ο γενικός μέσος όρος (CPA).

How to apply

Students come to UNIC from around the world, blending a diverse range of academic backgrounds, experiences, interests, talents and cultural heritage.

Admission to our University is granted under different categories, depending on the student’s qualifications and educational objectives.

Our general admissions policy relies on the student’s previous academic performance, including their high school grades. The Medical School has separate admissions policies and procedures outlined on the Medical School website.

Admission Requirements

The minimum admission requirement is a recognized High School Leaving Certificate (HSLC). Students with a lower HSLC grade than 7.5/10 or 15/20 or equivalent, depending on the grading system of the country issuing the HSLC, are provided with extra academic guidance and monitoring during the first year of their studies. Some programmes have higher entry requirements.

Application deadline

Students may begin their studies in September or February. Applications must reach the Office of Admissions together with all the required documents by:

Studies from Deadline
Fall Semester (September to January) Late June
Spring Semester (February to May) Late October
Summer Session (June to July) Late February
Application Deadlines for European and Local students Please call the Office of Admissions on +357 22841528

Entry requirements

Qualification requirements
  1. Completed Application Form
  2. A copy of your passport (page with your personal details and photo)
  3. Academic Records (True copy of the original)
    • For Bachelors Degree applicants: High School Leaving Certificate and mark sheet
    • For Masters Degree applicants: Bachelors Degree and transcripts
    • For Doctorate applicants: Bachelors and Masters Degree, including transcripts
  4. Two Letters of recommendation/reference from professors or employers (for Masters and Doctorate applicants only). Certain programmes have additional requirements
  5. Curriculum Vitae–CV (for Masters and Doctorate applicants only)
  6. Personal Statement (for Masters and Doctorate applicants only)
  7. Research proposal (for Doctorate applicants only)
  8. Evidence of work experience (where applicable)
  9. Portfolio (for selected programmes of study)
Additional entry requirements

-

English language requirements

Language of Instruction Greek

Fees and funding

Application Fees

Full program tuition fees:

 

 Local / EU Students
- 4.500 Euro

 

Additional Fee information

OTHER FEES

ON-CAMPUS PROGRAMMES

ONLINE/DL PROGRAMMES

Application fee (one-off/nonrefundable payment)

55

55

Visa application (one-off/nonrefundable payment)

86

0

Registration fee (per semester)

26

0

Health & accident insurance (per year)

175

0

Student activities fee (per semester)

20

0

Technology fee – Internet use etc. (per semester)

15

0

International student guarantee (one-off / refundable payment)

400

0

Transcript fee (per copy)

5

5

Evaluation fee (transfer credits / ECTS)

52

52

Second exam fee (per course)

65

65

Graduation application fee

60

60

Total 

959

273

Provider information

Main Contact

46 Makedonitissas Avenue, CY-2417

Contact Person: UNIC

Phone: +35722778744